Slabberjan

In Zeeland worden traditioneel veel spellen gespeeld in de avonduren. Het Slabberjanspel is er een van. Het is vooral bekend op Walcheren maar wordt ook elders in Zeeland gespeeld. Vooral in de tijd van kerst, oud- en nieuwjaar en ook de slachttijd is het populair. Slabberjan is een echt gezelschapsspel en wordt voornamelijk in familiekring gespeeld.

Het Slabberjanspel draait om het ruilen van speelstukken. Deze stukken hebben verschillende waarden, hogere en lagere. Door het ruilen probeert men de eigen positie in het spel te verbeteren. De spelregels geven aan in welke volgorde wordt gespeeld. Ook bepalen deze regels wat spelers moeten zeggen of doen tijdens het spel. Slabberjan kan in principe met twee tot 42 spelers worden gespeeld.

Vaak wordt het Slabberjanspel als typisch Zeeuws spel beschouwd. Ook in Noorwegen, Duitsland en ItaliŽ bestaan echter spellen die lijken op Slabberjan. Sommige uitdrukkingen evenals afbeeldingen op speelstukken zijn ook bekend in het buitenland. De precieze herkomst en geschiedenis van dit spel zijn niet bekend.
Vier speelstukken van het Slabberjanspel

Verder in dit thema

RegelsWat zijn de regels van het spel?
Het spelOver het verloop van Slabberjan
Over de grensHet spel en de buitenlandse connectie
Meer weten?Waar vind ik meer informatie over dit spel?