Slaven kopen

De slaven worden gekocht in West-Afrika. De gebieden langs de West-Afrikaanse kust aan de Golf (Bocht) van Guinee worden Ivoorkust, Goudkust en Slavenkust genoemd. Hier koopt men de eerste slaven. Ook wordt daar goud en ivoor gekocht. Veel slavenschepen zeilen daarna nog verder zuidelijk naar Loango of Angola. Daar wordt de rest van de slaven gekocht.

De aankoop van slaven geschiedt via Afrikaanse slavenhandelaars. Aanvankelijk vindt de verkoop van deze slaven plaats in één van de Nederlandse handelsposten of forten langs de West-Afrikaanse kust. Een bekend fort is Fort Elmina in het huidige Ghana.

In de kerkers van het fort

In de kerkers van het fort worden gevangen genomen Afrikanen, mannen, vrouwen en kinderen opgesloten. Soms moeten zij daar maandenlang wachten totdat ze verkocht worden.
In de loop van de 17e eeuw neemt de vraag naar slaven enorm in omvang toe. De handelsschepen moeten dan dikwijls lang voor de kust heen en weer varen om aan slaven te komen.
Foto van een deel van Fort Elmina in Ghana (West-Afrika)
Foto van een deel van Fort Elmina in Ghana (West-Afrika)

Brandmerken

De inkoop vindt steeds vaker plaats op het strand of aan boord van het schip. De scheepsarts keurt de slaven waarna de betaling plaatsvindt aan de slavenhandelaar. De betaling bestaat uit een deel van de ruilgoederen. De gekochte Afrikanen worden gebrandmerkt en geregistreerd. Het brandmerk maakt duidelijk dat ze van nu af slaaf zijn. Na het brandmerken worden de slaven naar het slavendek gebracht en vastgeketend.
Voorbeelden van brandmerkijzers